Drezda
   
| Drezda számokban | Szászország | Drezda történelme | Látnivalók Drezdában | Galéria | Térkép |
Drezda történelme

vilagvarosai.hu on FacebookElba

Elba (Foto: palestrina55)


Drezda ősi szláv település az Elba északi partján terült el. 1206 – ban csatlakozott hozzá a déli parti városka, ami a régi központ is volt egyben, az Altstadt, ekkor már oklevélben is megemlítik a település nevét: Drezdzany – aminek jelentése: „síksági erdőlakók”.

Altstadt

Altstadt (Foto: daveshine)


Ekkor még szorb földművesek és halászok lakták a falut. De már a 13. században kőhíd kötötte össze a folyó két partján kialakult településeket, és Altendresden (a mai Neustadt) 1403-ban városjogot kapott. A 15. században a taschenbergi vár lett a szász választófejedelmek rezidenciája. A régi gótikus vár helyén a 16. században reneszánsz kastély épült, melyet később Erős Ágost barokk stílusban emelt épületekkel egészített ki.

Eros Agost lovasszobra

Erős Ágost lovasszobra (Foto: wikipédia)


Építészeti stílusa sajátságos: számos barokk épülettel büszkélkedhet, az I. (Szász) Ágost alatt uralkodó stílust pedig drezdai barokk néven ismerjük. Szászország gazdasági fellendülésében jelentős része volt az európai porcelán feltalálásának, melyet még ma is művészi színvonalon állítanak elő a közeli Meissenben. Drezda jelentős része elpusztult a II. világháború végén, 1945-ben, a szövetséges légierő által végrehajtott szőnyegbombázásban. A szövetségesek február 13-án és 14-én három hullámban támadták Drezdát, a támadásnak áldozatul esett a barokk belváros, a tüzes pokolban több tízezer ember halt meg.

Drezda romjai

Drezda romjai (Foto: lyricsart)


Kiégett a Frauenkirche is, de a bombázások után két napig állt még, majd hatalmas robajjal beomlott. Az NDK-ban a romhalmazt, a falmaradványokat meghagyták háborús mementónak. (Erre utal Erich Kastner idézete is.)

2. vh-s rom

II. világháborús rom (Foto: bsktcase)


Az újjáépítést drezdai polgárok egy csoportja kezdeményezte, mely a későbbiekben páratlan összefogást eredményezett. A háborút követő évtizedekben a műemlékek többségét újjáépítették, ez a folyamat pedig növekedést, innovációt hozott a városba. Az 1990 – es német újraegyesítés pedig jelentős tőkét is vonzott, a város mára újra a turisták egyik kedvelt célpontja.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact